Centre d'estudis Lacetans

La secció d’arqueologia del Centre d’Estudis es la primera secció del CEL. Es crea el 1996 per donar cobertura a la primera excavació a la comarca al jaciment del Camp dels Moros de la Codina (Pinell).

En aquests vint anys la secció d’arqueologia d’aquesta entitat ha acumulat una nombrosa activitat arqueològica no només al Solsonès, sinó a altres indrets de Catalunya.

Entre 1996 s’inicia el projecte principal que es duu a terme a la comarca del Solsonès i que encara segueix actiu avui dia titulat “Estratègies d’ocupació del territori i la seva evolució a la Comarca del Solsonès durant la Protohistòria i l’antiguitat” que inclou el jaciment del Camp dels Moros, amb el qual el CEL inicia la seva activitat arqueològica entre 1996 i 2006. En el mateix projecte entre 1998 i 2007 s’excava el graner fortificat ibèric de Sant Esteve d’Olius. Actualment estan en fase d’estudi des de l’any 2007 el poblat ibèric del Castellvell (Olius) i des del 2010, el jaciment ibèric de Sant Miquel de Sorba (Montmajor), dels quals us parlarem en aquesta xerrada. Tots dos jaciments va ser excavats als anys ’20 del segle XX per Mn. Joan Serra i Vilaró. L’activitat del CEL s’estén, com ja he dit, a altres comarques fora del Solsonès. L’any 2002 s’inicia un projecte de recerca a la comarca de l’Urgell en col·laboració amb el Museu Comarcal de l’Urgell titulat “Societat, economia i evolució del poblament ibèric a les valls dels rius Corb, Ondara i Sió». Aquest projecte inclou un poblat ibèric a Verdú, Els Estinclells, excavat entre els anys 2002-2015, i una la vil·la romana, en el mateix complex dels Estinclells de Verdú.

L’excavació a la vil·la romana compta just amb dues campanyes. Gràcies a l’activitat del CEL en aquest jaciment, la propietat ha pogut passar a mans municipals i just enguany Els Estinclells han entrat a formar part de la Ruta dels Ibers del Museu d’Arqueologia de Catalunya. Igualment el CEL ha creat en un camp annex al jaciment ibèric dels Estinclells un camp d’experimentació de la protohistòria anomenat CEP, amb diverses línies d’investigació experimental sobre arquitectura, artesania ceràmica i agricultura en època protohistòrica. La recerca agrícola es fa en col·laboració amb la Universitat de Lleida, amb un equip d’investigadors dirigit per la professora Natàlia Alonso i que ha fet possible destinar durant el 2011 i 2012 un Rercercaixa al jaciment dels Estinclells i a les instal·lacions del CEP. La recerca a l’Urgell inclou des de l’any 2010 un altre poblat ibèric, en aquest cas de grans dimensions, a la Pleta/Castellsalvà (Belianes).

Un altre dels projectes del CEL, el més recent, es desenvolupa a l’Alt Penedès amb col·laboració amb la Universitat de Barcelona. El projecte es titula “Economia, producció agrícola i comercialització al territori cossetà durant l’edat del Ferro (segles VII-I aC)”. El CEL participa en l’excavació des del 2008 dels jaciment de les Hortes de Cal Pons/Corral Nou (Pontons), consistent en una terrisseria ibèrica dels segles V-IV aC i des del 2011 en el jaciment de les Valls del Foix/Els Casalots (Torrelles de Foix), també un jaciment terrisser d’època ibèrica. El proper maig de 2017 es presentarà a la Tribuna d’Arqueologia per primer cop la terrisseria d’Hortes de Cal Pons.